Yapay Aroma Nedir?
التعليقات على Yapay Aroma Nedir? مغلقة
Yapay Aroma Nedir?
Spread the love

Günlük hayatımızda, marketlerde karşılaştığımız gıdaların pek çoğunun içinde yapay aroma bulunur. Çikolatalarda, krakerlerde, makarna soslarında ya da hazır keklerde paketleme sürelerinin artması, daha yoğun lezzetlere sahip olabilmeleri için yapay aromalar tercih edilir. Özellikle gıda kaynaklarının azalıyor olması yapay aromaların kullanımı bir hayli arttırmıştır. Ancak doğal aromalar ile elde edilen lezzet ve koku yapaylar ile de mümkündür.

Yapay Aromaların Özellikleri

Yapay aroma gıdaların içinde, hoş bir tat ve koku bırakmak için “lezzet verici” olarak kullanılır. Ancak gıdalara işlenirken birtakım kimyasal süreçlerden de geçerler. İnsan sağlığına zarar vermeden, ürün içinde kolay dağılan aromalara izin verilir. Ayrıca uzun süreli saklanmaya da dayanıklı olmaları gerekir. Genelde büyük gıda firmaları yapay aromaları toplu olarak alır, böylece üretimde kar ederler.

Flavors Gold yapay aromaları ile lezzetli ve hoş kokulu gıdalar elde etmek mümkündür. Flavors Gold doğal bileşenleri tespit ettikten sonra yapay aromaların üretimine geçer. Doğal kokuları ve tatları yapay yollarla üretmek de mümkün hale gelir. Yani limonu direk kullanarak hazırlanan tat ve koku doğal aroma iken limon esası kullanmak yapay aroma çeşidine girer.

Yapay Aromaların Bileşenleri

Yapay aroma bileşenleri kullanım alanlarına göre değişiklik gösterebilir. Doğal aromalara nazaran yapay aromalar daha fazla alanda kullanılabilir. Örneğin gıda sektöründe doğal aromaların aynıları olan acı cicer, muz, ananası, bal, Hindistan cevizi gibi aromalar yapay olarak da üretilebilir. Bu aromalar unlu mamül, şekerleme, dondurma, içecek ve tütün sektörlerinde kullanılabilir. Aromalar genelde mono propilen glikol ve farklı molekül boyutundaki bileşenlerden oluşur. Genelde paketli gıdalarda çok sayıda farklı bileşen kullanılır.

Bu bileşenler dışında su, yağ ve gıdai alkol da kullanılır. Bileşenine göre aromalar yağ ve su bazlı olmak üzere ikiye ayrılır. Gıdanın içeriğinde ne varsa paketinde belirtilir. Aroma vericiler genel olarak az miktarlarda kullanılır. Kullanımından önce farklı işlemlerden geçerler. Çünkü direk gıdalara eklemeye uygun bileşenlere sahip değillerdir. Üretim esnasında yönetmenliklere uyulduğu zaman gıdaların içinde görevlerini başarılı bir şekilde yerine getirebilirler.


Spread the love