Gıda boyası işlem sonucunda gıdaların içinde kaybolan, tek başına tüketilemeyen ve gıdaya renk vermek amacıyla kullanılan maddelerdir. Katkı maddesi olarak satılır ve de gıdaların daha renkli, ilgi çekici bir görünüme sahip olmasını sağlar. Bu nedenle genelde müşterinin ürünü satın alması için gıdaların üzerine uygulanır.
Gıda Boyası Kullanımı
Gıda boyası günümüzde pek çok alanda kullanılır. Genelde renklendirici amacı ile tercih edilir ve de ambalajlı pek çok gıda ürününe dikkat çekici bir görünüm kazandırır.
En çok kullanıldığı ürünler;
- Sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş ürünler
- Şekerlemeler
- Meyve suları
- Meyveli yoğurtlar
- Baharatlar
Şeklinde sıralanabilir. Bu ürünlerde kullanılan gıda boyaları daha ilgi çekici görünmelerini sağlar. Bu nedenle daha çok çocukların sevdiği ürünlerde gıda boyası kullanılır. Hatta son günlerde yumurtalar dahi renkli bir şekilde satılır hale gelmiştir.
Gıda Boyası Çeşitleri
Gıda boyaları sentetik ve doğal olmak üzere ikiye ayrılır. Doğal olanlar daha faydalıdır, gıdalara gelebilecek zarar minimum seviyededir. Üretimlerinde ise mikrobiyal, bitkisel ve hayvansal kaynaklar kullanılır. İnsan sağlığına hiçbir zararları olmadığı için rahatlıkla gıdaların üzerinde aroma ve renk verici olarak kullanılabilirler. Sentetik gıda boyaları ise daha çok doğada bulunmayan aromaların kimyasal olarak sentezlenmesidir.
Sentetik gıda boyaları günümüzde daha yaygın olarak kullanılır. Çünkü maliyetleri daha düşüktür, üstelik sıcaklıktan, pH değişiminden, ışıktan da daha az etkilenirler. Doğal gıda boyaları bu faktörlerden daha fazla etkilenir ve de sentetik boyalara nazaran renk verme yoğunlukları daha azdır.
Sentetik gıda boyalarına örnek olarak;
- Kurkumin
- Riboflavin
- Tartrazin
- Kinolin sarısı
- Yellow
- Patent Mavi
Şeklinde arttırılabilir.
Gıda Boyası Zararlı Mıdır?
Gıda boyası merdiven altında üretilirse insan sağlığına zararlı olabilir. Çünkü içeriğinde ne olduğunu anlamak oldukça zorlaşır. Ancak Flavors Gold gıda boyalarında, aromalarında insan sağlığına zararlı hiçbir madde bulunmaz. Rahatlıkla şekerlerde, dondurmalarda ve içeceklerde kullanılabilir. Özellikle doğal gıda boyaları rahatlıkla tüketilebilir. Sentetik boyalara ise biraz daha özen gösterilmelidir. Yasaların belirlediği kanunlar kapsamında üretilmeli ve gıdalara uygulanmalıdır. Takibi doğru yapıldığı taktirde insan sağlığına zarar verme ihtimali de düşer.