Emülsiyon Nedir?
Emülsiyon gıda sektöründe kullanılan, önemli kavramlardan biridir. Birbirleri ile karışmayan sıvılara verilen genel isimdir. Bu sıvılar homojen bir görünüme sahip olurlar ancak aslında heterojenlerdir. Özellikle içecek üretiminde kullanılan emülsiyonlar fonksiyonel bileşenlerin dış etkenlere karşı daha dayanıklı olmasını sağlar. Bu da insanları içecek üretirken kullanılan zararlı ya da lezzetsiz bileşenlerden korur.
Emülsiyonların Kullanım Nedenleri
Emülsiyon genelde tadı ve kokusu kötü olan bileşenlerin insanların damak tadına uygun hale getirilmeleri için kullanılır. Örneğin hint, balık yağı ya da A ve E vitaminleri tek başlarına tüketilemeyen maddelerdir. Emülsiyon sayesinde insanların oral yolla alabilecekleri tada, kokuya ve kıvama sahip olurlar. Üstelik kullanıldığı maddenin emilimini ve penetrasyonunu da arttırır. Kısaca gıdaların insanların tüketebilecekleri seviyeye gelebilmesi için kullanılmaktadır.
Emülsiyonlar bebek mamalarında, kek hamurlarında, salata soslarında, meşrubatlarda, kremalarda ve daha pek çok gıdada kullanılmaktadır. Bu gıdalar üretim aşamasında emülsifiye edilir ve tüketime uygun hale getirilmektedir. Bir diğer kullanım nedeni ise renk, aroma, vitamin ve koruyucu içerikli fonksiyonların dağıtım özelliklerini kullanabilmek için tercih edilmektedir. Bu şekilde emülsiyon nedir? sorusuna cevap vermiş olabiliriz.
Bu kapsamda emülsiyonlar;
- Oral
- Topikal
- Parenteral
Olmak üzere 3 farklı şekilde kullanılmaktadır. Oral emülsiyon ağız yoluyla tüketilen gıdalar içindir. Topikal emülsiyon deriye uygulanan, genelde kozmetik amaçlı kullanılan ürünler içindir. Parenteral emülsiyon ise yağda çöznen maddelerin uygun başka bir taşıyıcıya çözünmesi için kullanılmaktadır.
Emülsiyonların Genel Özellikleri
Emülsiyon sıvı bir maddedir ve bulanık-beyaz bir görünüme sahiptir. Statik iç yapıları bulunmamaktadır bu yüzden farklı sıvılarda farklı türlerde emülsiyonlar bulunabilmektedir.. Genelde emülsiyonlar kendi başına karışmazlar, bir sıvının başka bir sıvı içinde homojen şekilde dağılmasıdır. Bu sayede normalde karışmayan sıvıların birleşmesi sağlanmaktadır. Ortaya çıkan görünüm ise bulanık değil berrak bir sıvıdır.
Emülsiyonlara örnek;
- Yağ- su karışımı
- Su-kahve karışımı sonucunda oluşan crema on espresso
- Yağda bulunan su emülsiyonundan oluşan tereyağı
- Yumurta sarısında bulunan lesitin emülsiyonundan mayonez
Bu örneklerde görüldüğü gibi, iki sıvı arasındaki arayüzey gerilimi azaltılmaktadır.. Daha sonra da aktif maddeler yüzeyin üzerinde çalışır hale gelir. Flavors Gold aroma sektöründe de emülsiyonlarla karşılaşmak mümkündür.